Als je nog moet bevallen
Soms weet je vooraf al dat het mis is of mis zal gaan. Het kan zijn dat je kindje overleden is in de buik of dat jullie een zwangerschapsafbreking overwegen na een prenatale screening.
Een gynaecoloog zal bij een stilgeboorte altijd een natuurlijke bevalling aanraden en enkel overgaan op een keizersnede als dit medisch noodzakelijk is.
Het is niet voor te stellen dat je nog moet gaan bevallen. Het lijkt onmogelijk en onbegrijpelijk dat een natuurlijke bevalling aan te raden is boven een keizersnede. Waarom zou je het zware proces van een natuurlijke bevalling door moeten gaan als je dat voor “niets” doet?
Waarom is een natuurlijke bevalling beter?
- Een vaginale bevalling is veiliger voor een moeder. Medisch gezien is een onnodige operatie niet verantwoord vanwege het risico op complicaties bij een chirurgische ingreep.
- Je herstelt fysiek sneller van een natuurlijke bevalling dan van een keizersnede.
- Een natuurlijke bevalling heeft minder gevolgen voor een eventuele nieuwe zwangerschap dan een keizersnede.
- Voor het rouwproces kan een natuurlijke bevalling helpend zijn – je beleeft de geboorte van jullie kindje in alle realiteit en niet als iets wat je vaag overkomt.
- Het kan je in je kracht zetten en jullie trots maken dat jij als moeder dit kindje op de wereld hebt gezet.
Voorbereiding
Op het moment dat jullie slecht nieuws hebben gehad en jullie kindje nog niet geboren is, kunnen wij al langskomen voor een kennismaking. Bel ons gerust, want naast advies en informatie geeft zo’n eerste ontmoeting jullie ook al de mogelijkheid om te kijken of het “klikt”. Vaak biedt het ouders wat meer rust en duidelijkheid.
Checklist
Daarnaast hebben we geprobeerd om jullie als ouders een beetje op weg te helpen. Door inzichtelijk te maken wat je allemaal kunt doen ter voorbereiding op de bevalling en de geboorte van jullie kindje. We weten dat duidelijkheid en op de hoogte zijn van de verschillende mogelijkheden ontzettend tot steun kan zijn bij het maken van keuzes die bij jullie passen.
Mocht je hier graag gespecialiseerde en ervarings-deskundige ondersteuning bij willen, neem gerust contact op. Wij helpen je graag.
Wij zijn Mireille, Lotte en Gertie
Uit ervaring weten wij wat jullie doormaken en kunnen we jullie op een passende wijze ondersteunen.
de bevalling
In goed overleg met je zorgverleners kun je kiezen voor het inleiden van de bevalling of om te wachten op een spontane bevalling (dit is ook afhankelijk van wat er mis is met jullie kindje).
Inleiden van een bevalling
De bevalling wordt ingeleid door middel van vaginale tabletten, gel en/of medicijnen die je moet slikken. Dit doe je meestal thuis, een dag voor opname. De bevalling vindt bij een inleiding altijd plaats in het ziekenhuis. Na opname in het ziekenhuis krijg je vaak een infuus met medicatie om de bevalling op te wekken. De meeste kindjes worden binnen 24 uur geboren, maar het kan ook meerdere dagen duren.
Wachten op een spontane bevalling
Jullie arts kan aangeven of het medisch gezien veilig is om te wachten. Een spontane bevalling mag thuis. Als je graag thuis wilt bevallen, kun je dit overleggen met jullie gynaecoloog en verloskundige. Besef wel dat je bij complicaties alsnog naar het ziekenhuis gaat.
Mocht je kiezen voor wachten, hou dan wel rekening met je zwangerschapstermijn. Na 24 weken is een zwangerschapsafbreking van een baby die nog leeft in je buik niet toegestaan (hier zijn uitzonderingen op, maar de regelgeving rond een late zwangerschapsafbreking is in Nederland erg streng).
Als jullie kindje overleden is in de buik en je wacht een spontane bevalling af, zal de fysieke conditie achteruit gaan. Het huidje wordt na overlijden kwetsbaarder en kan kapot gaan tijdens de bevalling. Daarnaast kan het zijn dat een onderzoek naar de doodsoorzaak moeilijker of niet meer mogelijk is (check dit goed met de patholoog).
Pijnstilling
Het is verstandig om voor de bevalling de mogelijkheden tot pijnstilling door te nemen met je zorgverlener. Dan weet je wat er mogelijk is en kun je al aangeven wat jouw wensen zijn met betrekking tot pijnstilling.
de geboorte
Het is belangrijk om van tevoren te bedenken of je je kindje na de bevalling direct op je borst wil laten liggen. Dat moment komt namelijk nooit meer terug. Direct uit de warme buik van mama is het de eerste ontmoeting met jullie kindje. Neem de tijd om hem of haar vast te houden nu het lijfje nog warm is.
Hoe ziet mijn stilgeboren baby er uit?
Misschien vind je het eng om je overleden baby te zien en twijfel je of je je kindje wel wilt zien. Dat is een hele normale reactie, je weet immers niet wat je te wachten staat. Je kunt aan de gynaecoloog, verloskundige of verpleegkundige vragen of ze je kunnen vertellen wat je kunt verwachten. Wij kunnen hier ook bij helpen.
Als jullie baby in de buik is overleden, kan het zijn dat het uiterlijk verslechterd is. De huid kan beschadigd zijn, het hoofdje kan wat invallen en de kleur van de huid is snel al wat grauw. Als je het te spannend vindt, kan het fijn zijn als wij of de verloskundige of de verpleegkundige na de geboorte eerst vertelt hoe je baby er uit ziet. Het kan helpen om je kindje ingewikkeld in een dekentje te zien of eerst de handjes of de voetjes. Deze zijn vaak prachtig.
Liefde & trots
De ervaring heeft ons geleerd dat als je eenmaal de drempel over bent en je je kindje ziet, het minder eng is dan je in eerste instantie had gedacht. Vaak stroomt de liefde meteen voor je kindje, soms heeft het wat meer tijd nodig. En dat is allemaal ok. Wij zijn er voor je om je te helpen bij dit proces.
Hoe verder?
De zorg in het ziekenhuis is meestal goed en fijn, met goede zorg en liefdevolle aandacht. Maar daarna ga je naar huis, met je overleden baby of met lege handen… en hoe dan verder? Wij kunnen jullie begeleiden vanaf het moment dat jullie slecht nieuws krijgen. Door goed naar jullie verhaal te luisteren en de juiste vragen te stellen, stellen we jullie in staat om keuzes te maken die bij jullie passen. Dit zijn vaak verdrietige, maar ook vaak liefdevolle en waardevolle gesprekken. Wij bieden meer dan alleen het verzorgen van de uitvaart. Vanuit onze eigen en onze professionele ervaring kunnen wij jullie adviseren en helpen bij alle vragen die bij jullie spelen. Lees hier meer over wat wij doen.
ondersteuning
Jullie wensen staan bij ons voorop. Er is ontzettend veel mogelijk. Dat is fijn, maar kan ook ingewikkeld zijn. Wij helpen jullie bij het ontdekken van jullie wensen en we zullen er alles aan doen om dat te realiseren.
herinneringen
Wij ondersteunen jullie bij het maken van waardevolle herinneringen, zodat jullie met een goed gevoel aan deze moeilijke periode terug kunnen denken.
uit eigen ervaring
Als ervaringsdeskundigen weten wij dat goede begeleiding een grote steun is op het moment dat je je baby verliest. Je kunt vertrouwen op onze kennis en expertise zodat jullie de keuzes kunnen maken die het beste bij jullie passen.